Prezent la Festivalul de la Sibiu, celebrul critic român îşi povesteşte aventurile după ce a fugit în Franţa în 1973.
Sâmbătă seara, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în cadrul unei Gale speciale, va fi inaugurată Aleea Celebrităţilor, în frumosul Parc al Cetăţii. Şapte personalităţi ale lumii teatrului vor primi câte o stea... George Banu, celebrul critic român, care a emigrat la Paris în iarna lui 1973 şi apoi a cucerit lumea, devenind cel mai important nume al criticii teatrale mondiale, este unul dintre ei.
A ajuns la Paris, pe 31 decembrie 1973, povesteşte el, iar în seara aceea, "o seară magică", datorită unui prieten, a petrecut Revelionul la Marguerite Duras... Mi-aduc aminte că dansam cu o fată şi la un moment dat a venit un bărbat foarte înalt şi ea m-a abandonat… Mi-am zis: "Măi, nu sunt eu mare lucru, dar…" Numai că bărbatul ăla era Gerard Depardieu", povesteşte el zâmbind. "Eram un om liber în seara aia, scăpat, venit după 36 de ore de tren, cu 20 de dolari în buzunar…" Între timp, a devenit profesor la Sorbona.
Fascinaţia călătoriilor
La Sibiu, George Banu este o prezenţă specială, aducând întotdeauna un farmec nespus şi poveşti, multe poveşti despre teatru, oameni şi locuri. Dincolo de spectacolele extraordinare, la Sibiu, întâlnirile de tip conferinţă sunt şi ele un spectacol. Iar sufletul lor este George Banu, care în cadrul acestei ediţii a lansat aici o carte, publicată de Nemira, "Călătoriile sau orizontul teatrului", în care nume dintre cele mai importante ale teatrului, de la Peter Brook la Andrei Şerban, Eugenio Barba sau Radu Penciulescu, au scris, drept omagiu pentru el, câte un text despre o călătorie... "Am iubit călătoriile", recunoaşte George Banu, dar după sute de voiaje în toate colţurile lumii recunoaşte: "Cea mai frumoasă călătorie n-am făcut-o! O aştept mereu."
Banu a rămas, Penciulescu