Scriitorul şi profesorul Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara, şi-a reamintit de evenimente din urmă cu 23 de ani, când peste 10.000 de mineri au plecat la Bucureşti să “planteze” flori
În urmă cu 23 de ani, Bucureştiul a fost luat în primire de hoardele de mineri, manipulaţi şi ghidaţi de sistemul care a preluat puterea în 1990. Oamenii subteranelor au fost chemaţi de Ion Iliescu, pentru a curăţa Piaţa Universităţii de tinerii şi intelectualii care ar fi dorit ca România să scape definitiv de comunişti.
Cu o brutalitate care a şocat întreaga lume, minerii au reprimat manifestaţiile “golanilor”, cu preţul a cinci morţi, peste 300 de răniţi grav, devastarea sediilor partidelor istorice. La final, Ion Iliescu, le-a mulţumit minerilor pentru spiritul civic de care au dat dovadă.
"Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru că aţi demonstrat şi în aceste zile. că sunteţi o forţa puternică, cu o înaltă disciplină civica, muncitorească, oameni de nădejde. şi la bine, dar mai ales la greu...", a spus Iliescu, în timp ce România urma să fie izolată foarte mulţi ani.
Nici după 23 de ani nu a fost traşi la răspundere vinovaţii pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990.
“A fost o răbufnire a fostelor structuri de securitate şi de partid. O enervare şi o supărare care se resimte şi astăzi. Nici acum nu le plac libertăţile prea mari ale presei. Critica excesivă este un apanaj al lor. Mineriada a rămas latentă în ei. Din păcate poate să răbufnească oricând”, a declarat Daniel Vighi, unul din liderii Societăţii Timişoara.
Vighi a luat parte la naşterea fenomenului "Piaţa Revoluţiei", a participat la manifestările anticomuniste din Bucureşti, însă cea mai mare parte a timpului le-a petrecut la mitingurile organizate la Timişoara. Vighi a făcut parte din delegaţia care a dus la Bucureşti "Proclamaţia de la Timişoara"
"A f