Mai ales vara, în zilele caniculare, căldura excesivă, stresul şi anxietatea înrăutăţesc starea de sănătate a inimii. Cea mai periculoasă perioadă de timp pentru cardiaci este prânzul, atunci când temperatura aerului atinge maximile posibile .
Plantele cu efecte tonice vin în ajutorul suferinzilor cardiaci, atenuând simptomele cu care se confruntă : ameţeli, palpitaţii, sufocări şi respiraţie greoaie.
Infuziile, siropurile, tincturile din plante, dar şi sucurile proaspete din fructe sunt la îndemâna acestor suferinzi. Pentru cardiacii care au avut un infarct, pentru hipertensivi sau pentru cei care au insuficienţă cardiacă, remediile naturale luate conform indicaţiilor medicului „veghează" ca viaţa acestor suferinzi să nu fie pusă în pericol, susţin fitoterapeuţii europeni..
1. Cidrul, un leac mai puţin ştiut
Cidrul este o băutură slab alcoolizată, revigorantă, consumată pentru aportul de substanţe nutritive, care contribuie la prevenirea anemiei, a cancerului şi a bolilor cardiovasculare.
Beneficiile consumului de cidru se datorează, mai ales, conţinutului mare de fenoli, valoroşi antioxidanţi, a cocteiului de vitamine (C, în mod special, complexul B, E, PP şi K), de minerale şi de taninuri. De aceea, cidrul este considerat un remediu valoros pentru o varietate de afecţiuni precum anorexia, virozele, litiază urinară şi pentru alergii.
Băutura aceasta revigorantă se poate procura de la magazinele cu produse naturiste. Cine doreşte poate să prepare valoroasa băutură acasă, prin fermentarea sucului de fructe, mai ales de mere şi de pere, la o temperatură de 4-16 grade Celsius. De asemena, se poate prepara cidru şi din alte fructe : coacăze, cătină, caise, vişine, zmeură, caise, piersici, smochine şi din diverde fructe de pădure.
Cum se prepară delicioasa băutură, cidrul de mere
Acesta se obţine prin fermentarea mustului