Anual, la United States Military Academy, 15 studenţi străini sunt invitaţi să le fie colegi celor 4.400 de cursanţi americani ai Academiei Militare a SUA. Un număr de 150 de state sunt eligibile pentru a-şi trimite studenţi la West Point. Însă, atunci când invitaţia şcolii militare americane s-a îndreptat spre România, Larisa Tudor nu a stat pe gânduri şi s-a înscris imediat la concurs.
Privilegiul de a vedea filme
De altfel, la concursul organizat pentru ocuparea celor două locuri la United States Military Academy au avut dreptul de a se înscrie primii 30 de studenţi ai Academiei Forţelor Terestre din România. „Cu toţii am susţinut o serie de examene, unele medicale, altele de limbă engleză, apoi a trebuit să trecem testele fizice impuse după standardele de la West Point. Interviul final a fost cu un ofiţer american. Selecţia a durat din noiembrie până în mai”, povesteşte Larisa care la capătul a opt luni de probe de foc a fost admisă la Academia militară americană.
Larisa a plecat în America la 19 ani, pentru a deveni prima femeie din România absolventă a Academiei Militare a SUA.
Din prima clipă a fost uimită de încrederea acordată chiar lor, cadeţilor. “Nu după multă vreme de la admitere, a existat un exerciţiu în care trebuia să ne punem singuri perfuzii, operaţiune la care ne-au asistat doar câţiva studenţi din anii superiori. Ne-am ajutat între noi, iar eu am reuşit din prima, spre deosebire de alţi colegi de an care au avut nevoie de mai multe încercări”, îşi aminteşte amuzată tânăra.
La West Point, Larisa a învăţat că totul se câştigă cu sudoare şi multă răbdare: “În primul an, atunci când ieşi din cameră nu ai voie să vorbeşti cu nici un alt coleg de an, iar celor mari nu ai dreptul să li te adresezi decât dacă eşti întrebat. Trebuie să te obişuieşti cu disciplina şi cu respectarea superiorilor. O altă regulă era aceea de a ţi