Două personaje importante au sosit, în ultimele zile, la București: directorul CIA și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Sursa: PRESIDENCY.RO
La finalul primei întâlniri, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre „deschiderea României spre cooperare” cu Rusia, un mesaj ce va fi transmis liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi despre semnarea unui memorandum de cooperare cu CSAT, privind combaterea terorismului, a traficului de droguri, a spălării banilor şi a criminalităţii economice. S-a discutat, însă, şi despre problema Transnistriei, despre situaţia din Siria şi cea din Afganistan.
Parteneriat cu SUA
Discuţiile cu şeful CIA s-au referit la acordul privind sistemul de apărare anti- rachetă al SUA în România, dar şi la Orientul Mijlociu şi Afganistan. Brennan a remarcat „profesionalismul, priceperea, determinarea, motivaţia, integritatea şi curajul ofiţerilor de informaţii români”.
Ar putea exista o legătură între aceste vizite în România? Părerile sunt împărţite. Unii analişti spun că nu, alţii cred că da. „Cu siguranţă sunt două vizite importante pentru România, mai ales cea a şefului CIA. Arată rolul important pe care România îl are în noile echilibre sau mai bine spus dezechilibre strategice din zonă”, consideră sociologul Vasile Dâncu. El spune că s-a bucurat că şeful CIA consideră că SIE şi SRI sunt instituţii remarcabile. „Nu este vorba despre o declaraţie de complezenţă, ci se bazează pe o colaborare pe care CIA o are cu instituţiile noastre şi putem spune că avem instituţii care funcţionează”, a precizat Dâncu.
În opinia sa, România este o placă între Est şi Vest, aflată şi în apropierea unor conflicte importante. În ceea ce priveşte vizita oficialului de la Moscova, Dâncu a amintit că „noi am avut, multă vreme, un complex rusesc şi am fost mult prea sensibili, mai ales politicienii, în relaţie cu Rusia, dar prob