Diferitele sortimente de pâine: neagră, de graham, de secară sau cu seminţe nu trebuie să lipsească din hrana zilnică
Pentru copii, pentru convalescenţi şi pentru persoanele anemice pâinea nu este un duşman. Doar persoanele care ţin cură de slăbire renunţă la acest aliment, deoarece există unele opinii care susţin că pâinea îngraşă.
Cel mai consumat aliment din ţara noastră, pâinea, este şi unul dintre cele mai controversate. Specialiştii ne recomandă sortimentul de pâine cel mai sănătos, susţinând că există şi pâine care ne creează probleme de sănătate?.
Contrar unor convingeri, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne asigură că pâinea nu îngraşă; ne îngrăşăm însă când combinăm anumite alimente cu pâine. Dacă vom consuma doar pâine într-o zi, desigur că nu ne îngrăşem. Dar, când combinăm pâinea (carbohidraţii) cu carnea (proteine) încălcăm o regulă alimentară de bază a nutriţiei, care consideră că această asociere este nesănătoasă.
O altă greşeală frecventă, combătută de nutriţionişti, este combinaţia a două alimente din grupa carbohidraţilor- pâine cu cartofi, de exemplu. Şi asocierea dintre carbohidraţi ( pâine) şi grăsimi ( unt, şuncă, smântână) este nesănătoasă, în opinia nutriţioniştilor.
Consumaţi doar pâine neagră
Dacă ţinem o socoteală riguroasă a caloriilor, va trebui să ne alegem cu mare grijă sortimentul de pâine preferat. Cu certitudine, pâinea neagră ne aduce numeroase beneficii, spun specialiştii. Acest sortiment conţine fibră, vitamina A, vitamine din complexul B şi minerale cum ar fi seleniul, zincul şi magneziul.
Nutriţionistul Eugen Giurgiu ne recomandă să mâncăm pâine neagră şi pâine cu tărâţe. Pâinea neagră este ideală pentru grăsuţi deoarece este sănătoasă, foarte săţioasă, iar fibrele care există în compoziţia sa reglează şi tranzitul intestinal.
În acela