Evaziunea fiscală duce la moartea politică. Oare cum se simte guvernul Ponta? Unul dintre motivele serioase care au dus la sucombarea guvernării Boc-PDL a fost lipsa banilor.
Pe fondul apariţiei crizei economice a ieşit la suprafaţă incompetenţa liderilor PDL în a rezolva problemele financiare ale guvernării. Ei puteau atrage sume enorme de bani din două surse: diminuarea economiei negre, nefiscalizate şi atragerea, adică cheltuirea, fondurilor europene. Până la urmă oamenii obişnuiţi, salariaţi şi pensionari, au astupat găurile din buzunarele lor. După un an de guvernare USL, situaţia este la fel de gri. Singura diferenţă ar fi că numărul disponibilizărilor este din ce în ce mai mare.
Despre fondurile europene s-a tot vorbit. În ciuda opintelilor, rata de creştere a atragerii banilor Made in UE este în continuare rahitică. Autorităţile sunt neputincioase la acest capitol în ciuda unei vocale voinţe politice. Tot vocal este şi premierul când anunţă reorganizarea fiscului. Aici ţinta este o treime din PIB-ul României, adică aproape 40 miliarde de euro anual, la cât este evaluată economia nefiscalizată. Că o parte însemnată din aceşti bani au ajuns de-a lungul timpului în buzunarele partidelor şi ale politicienilor nu este vreun secret sau vreo noutate. În zilele noastre, complicitatea dintre evazionişti, interlopi şi politicieni îşi găseşte o expresie superioară în proiectul noii constituţii.
Felul în care Victor Ponta va ataca problema banilor este esenţial pentru viitorul economei şi pentru viitorul lui ca politician. Aş zice viitorul USL-ului cu totul. Cum fondurile europene rămân deocamdată mai mult în vistieria de la Bruxelles, frontul fiscal din ţară pare ceva mai la îndemână. Soluţii există, desigur. S-a şi dovedit. În ultima parte a guvernării Boc, contrabanda cu ţigări a scăzut de la 35% din piaţă la 15%. A fost suficient ca Vama şi Poliţia de