Când vă pregătiţi de plecare în vacanţa de vară, este foarte important să ştiţi să vă organizaţi, mai ales atunci când în familie există o persoană predispusă la tot felul de alergii sau la astm. Nu ştii sigur când urmează un nou moment de criză alergică sau o criză de astm. Organizaţi-vă astfel încât să fiţi pregătiţi pentru astfel de clipe mai puţin plăcute. Iata ce e bine să faceţi:
Înainte de plecare, mergeţi la medicul de familie: spuneţi-i unde vă veţi petrece vacanta şi discutaţi despre ce posibilităţi medicale de îngrijire sunt acolo, pentru orice eventualitate. Apoi Stabiliţi împreună lista de medicamente de care aveţi nevoie în caz de urgenţă.
Informaţi-vă ce trebuie să faceţi într-un moment de criza de acest gen.
Puneţi trusa cu medicamente la îndemână.
Verificaţi sursele de polen sau alte elemente alergogene din oraşul în care mergeţi în vacanţă.
Ccele mai sigure vacanţe din acest punct de vedere sunt cele petrecute în zonele montane înalte sau la mare: praful ajunge şi rezistă greu, indiferent de perioada din an în care vă petreceţi vacanţa acolo.
Când faceţi rezervarile la hotel, cereţi o camera antialergică. S-ar putea să nu existe, dar în acest caz rugaţi să vi se rezerve o cameră în care nu se fumează şi în care există sigur aer condiţionat.
Atenţie la ce mâncaţi! Este posibil ca un fel de mâncare pe care nu-l consideraţi alergic să conţină mici resturi dintr-un alt fel de mâncare la care sunteţi alergic.
Dacă plecaţi într-o ţară străină este indicat să aveţi o scrisoare-recomandare de la medicul de familie, scrisă într-o limbă de circulaţie internaţională, semnată şi parafată, in care să fie specificat tipul alergiei de care suferiţi şi ce trebuie făcut în caz de urgenţă. Scrisoarea este bine s-o prezentati inclusiv liniei aeriene cu care călătoriţi, mai ales dacă aceştia nu permit medicamente la bord. @N