Reţeta de ciorbă de dovlecei umpluţi este tradiţională din Oltenia şi este foarte gustoasă.
Ingrediente:
2 kg de dovlecei
450 de gr de carne de vacă, fără os
400 de gr de morcovi, albitură
250 de gr de ceapă
100 de gr de ţelină
100 de gr de orez
3 ouă
Citeşte şi Reţetă oltenească: Mâncarea Pandurilor
500 de gr de iaurt sau 250 de gr de smântână
50 de gr de făină
50 de ml de ulei
sare de lamâie
1.5 kg de oase fara valoare
pătrunjel verde
sare
Mod de preparare:
Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire ale reţetei.
Carnea se vacă se trece prin maşina de tocat cu sita deasă şi se amestecă apoi cu ceapă călită. Peste această compoziţie se adaugă jumătate din cantitatea de orez opărit, un albuş de ou, verdeaţă tocată mărunt şi sare.
Cu această compoziţie se umplu dovlecii care înainte trebuie să fie curăţaţi de coajă, tăiaţi pe jumătate şi scobiţi de miez. Dovleceii umpluţi se aşează într-o cratiţă, iar peste ei se toarnă puţin ulei şi zeamă de oase până ce îi acoperă. Dovleceii se lasă apoi la fiert.
Între timp se pregăteşte ciorba. Oasele se sparg, se spală, se opăresc şi se pun la fiert în apă cu sare. Când au dat in fiert se spumează. La zeama de oase se adaugă zarzavatul şi ceapa curăţată şi tăiată mărunt, precum şi restul din cantitatea de orez. Când este gata se ia de pe foc.
Gălbenuşurile, făina, iaurtul (sau smântâna) se amestecă bine, se bat cu telul, se subţiază cu ciorba şi se introduc în oala cu zarzavat. Se pune apoi verdeaţa spălată şi tocată mărunt şi sarea de lamaie.
La servire se pune în farfurie o bucată de dovlecel umplut şi fiert şi se completează cu ciorba pregătită, iar pe deasupra se presară pătrunjel verde tocat mărunt.
Citeşte şi Reţetă oltenească: Gulii umplute
Tradiţii culinare
Reţe