Ciobanii au refuzat să dezvăluie care sunt ingredientele speciale ale celebrului produs tradiţional din zona Varlaamului
Comuna Varlaam a fost din nou în sărbătoare duminică, atunci când câteva sute de localnici şi turişti au venit să petreacă pentru al şaselea an Înţărcatul Mieilor, un obicei străvechi practicat de ciobanii din zonă. Înainte de a porni cu oile către munte, aceştia obişnuiesc să organizeze o petrecere cu hore şi cântece populare specifice zonei, obicei transmis din generaţie în generaţie odată cu meşteşugul oieritului.
De şase ani, sărbătoarea ciobanilor din Varlaam a devenit şi un instrument de promovare a specificului local şi a turismului în zonă, în organizarea evenimentului implicându-se ANTREC Buzău, în colaborare cu pensiunea Varlaam şi autorităţile locale. Ajunsă la cea de-a şasea ediţie, sărbătorarea Înţărcatul Mieilor a promovat în fiecare an specificul local, de la terapiile cu zer la specialităţile culinare şi brânzeturile produse în zonă.
Duminică, participanţii la eveniment au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, după care şi-au putut bucura papilele gustative cu bulz fript pe jar, tocană de miel la ceaun, mai multe feluri de brânză, pe gustul fiecăruia, totul stropit cu ţuica de Varlaam, servită direct de la butoi. De această dată, organizatorii s-au gândit să aducă în prim plan caşcavalul de Penteleu, un produs specific zonei, renumit în toată ţara. Astfel, după ce momentul plecării oilor a fost marcat prin aducerea unei turme pe platoul pe care s-a desfăşurat evenimentul, ciobanii au făcut pe viu o demonstraţie a felului în care se prepară brânza şi apoi caşcavalul de Penteleu.
În cazul caşcavalului de Penteleu, producătorii au manifestat „deschidere totală” arătând pas cu pas care este procesul de fabricaţie, până la momentul adăugării ingredientelor speciale. Pentru că acestea sunt cunoscute doar de