Într-un raport făcut public zilele trecute, Biroul de Statistică a Uniunii Europene Eurostat arată că, deşi preţurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul U.E., apropiindu-se chiar de medie la brânză, lapte şi ouă, nivelul de trai este la jumătate faţă de media europeană.
Diferenţe majore între România şi grupul ţărilor vest-europene
Potrivit unui raport recent făcut public de către Eurostat, preţurile alimentelor şi al băuturilor nonalcoolice în România reprezintă 67% din media U.E. Cu toate acestea, nivelul de trai din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scăzut din spaţiul comunitar, reprezentând 48% din medie. Ambele seturi de date se referă la anul 2012.
Românii plătesc pentru pâine şi cereale 63% din preţul mediu înregistrat în U.E., iar carnea costă 57% faţă de media comunitară. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media U.E.
Preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice variază semnificativ pe teritoriul U.E., de la mai puţin de 70% din media U.E. în Polonia, România şi Bulgaria la 143% în Danemarca, 124% în Suedia sau 120% în Austria. Bulgaria se află într-o situaţie similară cu a României, preţurile la alimente reprezentând 68% din media U.E., în timp ce indicele nivelului de trai se plasează la 49% faţă de media europeană. În Polonia, preţurile alimentelor reprezintă 61% din media U.E., cel mai redus nivel din Europa, însă indicele nivelului de trai este de 71% din media europeană. Alimentele costă 81% din preţul mediu U.E. în Ungaria, în timp ce puterea de cumpărare se plasează la 61% din media Uniunii. Cehii plătesc preţuri reprezentând 84% din media comunitară pentru alimente, iar puterea de cumpărare se plasează la 69% din medie. În Germania, cea mai mare economie