Dieta de vară trebuie să conţină un aport echilibrat de nutrienţi. Mai ales în zilele caniculare, este bine să înlocuim sarea cu mirodenii şi cu verdeţuri şi să alegem fructele de sezon în locul dulciurilor, preparate din făină rafinată şi îndulcite cu zahăr.
Totodată , în timpul caniculei trebuie să ne hidratăm cu lichide care conţin săruri minerale.
Grăsimile -animale sau vegetale -, preparatele care conţin amidon şi alcoolul sunt alimente pe care este bine să le evităm în timpul verii.
Ne adaptăm la dieta de vară?
Dieta de vară face parte din strategia de prevenţie. De aceea, nu oricine se adaptează uşor la rigorile recomandate de nutriţionişti. „Grăsimile de natură animală (carnea grasă de porc, de raţă sau de gâscă), brânzerurile tari sau moi de tipul Chedar, şvaiţer, parmezan, telemea de bivoliţă, foarte bogate în calorii, reprezintă un mare risc pentru sănătatea noastră în timpul verii", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Ştiţi să combateţi obiceiurile rele?
Untul conţine 80-82 la sută grăsimi şi 18-20 la sută lapte solidificat. Cine consumă unt şi lapte la aceeaşi masă exagerează. Astfel de obiceiuri alimentare nesănătoase sunt factori de risc pentru sănătate. Aceleaşi obiceiuri cresc riscul apariţiei bolilor grave, printre care :afecţiunile cardiovasculare, accidententele vasculare şi ulcerele. ...
Prevenţie şi diversitate
În strategia de prevenţie trebuie să includem o dietă bogată în mere, ceai verde, usturoi, vinete,porumb, salată verde, castraveţi şi în peşte (cum ar fi tonul, somonul, heringii- cu un conţinut ridicat de acizi Omega 3), alimente care să înlocuiască grăsimile nesănătoase.
Un factor de risc pentru apariţia bolilor de inimă şi a stării de disconfort în timpul verii îl reprezintă trigliceridele. Acest tip de grăsimi, ce se găsesc în sânge,