Şocul diagnosticului, urmat de operaţiile care atentează la feminitate, la sexualitate, fac vitală consilierea psihologică în cazul femeilor cu cancer de sân, subliniază specialiştii campaniei de comunicare „Rămâi tu însăţi“.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate cu cancer de sân aproximativ 100.000 de femei. Din păcate, majoritatea cu forme avansate sau chiar cu metastază. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume.
„Din păcate, în România, diagnosticarea în stadiul IV este frecventă. În urmă cu doi ani, ţara noastră avea cea mai mare rată a mortalităţii din Uniunea Europeană. Această rată a crescut proporţional cu incidenţa“, semnalează medicul primar oncolog Dana Lucia Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti.
Recomandarea de a consulta un psiholog, o jignire?
Potrivit specialistei, multe românce consideră încă o jignire recomandarea de a consulta un psiholog sau un psihiatru după ce au primit diagnosticul de cancer. „Impactul emoţional la aflarea diagnosticului este atât de puternic, încât consilierea psihologică este mai mult decât necesară“, subliniază medicul oncolog.
Într-adevăr, la primirea veştii nefericite, relaţia medic oncolog-pacientă este cea mai importantă. „În alegerea tratamentului, există doi actori principali: medicul si pacienta. Medicul discută cu pacienta, iar tratamentul se alege în funcţie de mai mulţi factori: comorbidităţi, vârstă, stadiul bolii etc. În funcţie de acestea, alegem: chirurgie, radioterapie, hormonoterapie, terapie ţintită. Avem obligaţia de a-i spune pacientei care sunt riscurile, nu doar beneficiile. Avem de asemenea obligaţia, ca prin alegerile pe care le facem, să asigurăm calitatea vieţii pacientelor noastre. Sunt foarte multe paci