România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor vasculare cerebrale. Vârsta la care apar aceste probleme a scăzut dramatic. Stă în puterea noastră să reducem aceste riscuri, fiindcă stilul modern de viaţă este una dintre cele mai importante cauze.
Contextul din România este, în continuare, dificil pentru persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). „În condiţiile în care în Austria, dacă se produce un AVC în orice colţ al ţării, persoana afectată ajunge în 90 de minute într-un centru de urgenţe nerovasculare, noi nu avem centre funcţionale. Nu ai unde să ajungi. Ca să mai discutăm şi cum să ajungi e o altă problemă“, subliniază profesorul doctor Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România şi una dintre gazdele celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care a avut loc zilele trecute la Bucureşti, şi al Şcolii de Vară de Neurologie, care are loc între 30 iunie şi 4 iulie la Eforie Nord.
Ceea ce putem face noi înşine pentru a nu ajunge în acest context este să prevenim astfel de accidente, al căror număr a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 40 de ani. Hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul, nivelul crescut de colesterol şi de alte substanţe (cum este homocisteina) în sânge alcătuiesc tabloul de risc al tinerilor care pot suferi un atac cerebral.
Amputarea afectivă din cauza internetului
Accesul de la vârste foarte fragede la computer, la smartphone şi la tabletă duce la deformări ale creierului care încearcă să se adapteze la cerinţe. „Copiii de azi sunt, poate, mai pricepuţi la probleme tehnice, dar amputarea afectivă prin lipsa comunicării cu părinţii şi cu semenii are consecinţe pe termen lung“, este de părere specialistul.
Principala recomandare pentru părinţi pentru a preveni problemele la nivelul creierului care apar în ti