Când am scris că "Generalul Abdel-Fattah al-Sissi arbitrează confruntarea dintre preşedintele Morsi şi opoziţia din Egipt", unii cititori au crezut, probabil, că era vorba doar de un titlu menit a le atrage atenţia, cu preţul exagerării. Viaţa însă mi-a dat dreptate...
Mai afirmam, în comentariul meu, că la ora actuală, la Cairo, se confruntă două forţe politice puternice, arbitru redevenind armata, spre bucuria multora, din ambele tabere ideologice.
Dar cum nici islamiştii, care îl sprijină pe preşedintele Mohamed Morsi, nici laicii, care nu vor ca Egiptul să devină precum Iranul, nu au ajuns practic la niciun compromis, generalul Abdel-Fattah al-Sissi, ca orice militar care se respectă, s-a ţinut de cuvânt.
S-a dus la televiziune, unde a indicat că dacă şeful statului nu vine cu o modalitate de pacificare a spiritelor, în următoarele 48 de ore, armata îşi rezervă dreptul de a pune ordine.
În traducere liberă, nici preşedinţia, nici serviciile secrete, nici Fraţii Musulmani, nici miniştrii care îl susţin pe Morsi nu au îndrăznit să împiedice, să condamne gestul autoritar al generalului, sau să dezavueze declaraţia sa.
Una susţinută de corpul de comandă al Forţelor Armate Egiptene.
Termenul menţionat confirmă ce îmi spunea un interlocutor, cu prilejul recepţiei oferite, de Ziua Naţională a ţării sale, de doamna Laila Bahaa El-Din, ambasadoarea Republicii Arabe Egipt, la Bucureşti.
Mai précis că miercuri este ziua în care sunt destule şanse să se schimbe multe, la Cairo.
Şi prima modificare a fost impusă de viaţă.
Dacă va rămâne preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi va trebui să găsească o soluţie pentru a da satisfacţie militarilor, în sensul că opinia lor contează în ecuaţia viitorului, fie şi din raţiuni de echilibru şi descurajare a altor tentative, de a schimba pe cei care deţin acum puterea, în u