Considerate în China, ţara din care provin, fructe ale vieţii, caisele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente ale lunii iulie, având în compoziţie o multitudine de vitamine.
Una dintre cele mai generoase surse naturale de betacaroten, de vitamine din complexul B şi acid ascorbic, de potasiu şi fier, caisele reprezintă un ajutor de bază în lupta împotriva infecţiilor bacteriene şi fenomenelor oxidative celulare, pentru refacerea ţesuturilor bolnave. În plus, acest fruct tonifică ficatul şi inima, optimizează digestia şi menţine vederea ageră. Specialiştii în alimentaţie spun că o singură caisă furnizează două miligrame de provitamina A, adică jumătate din necesarul zilnic al unui adult.
Cu un conţinut bogat în fier, caisa este foarte recomandată în cazuri de anemie, ajutând totodată la creşterea cantităţii de hemoglobină produsă de corpul uman. Sucurile proaspete de caise constituie un adevărat medicament împotriva febrei sau a bolilor de piele. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau alte probleme survenite prin expunerea la frig sau medii reci, sucul de caise ameliorează şi vindecă epiderma afectată.
Sâmburii tratează problemele respiratorii
La fel de util este şi miezul din sămânţa de caisă, folosit din timpuri străvechi pentru atenuarea problemelor respiratorii, precum astmul, bronşita sau tusea persistentă. Sâmburele este bogat în proteine şi acizi graşi principali şi conţine în proporţie de 45% ulei, fiind considerat la fel de benefic pentru organism ca şi uleiul de migdale.
Uleiul extras din sâmburii de caise este folosit cu succes în industria cosmetică, în special la produsele pentru tenul uscat sau îmbătrânit, ridat. Uleiul de caise este folosit în mod tradiţional ca ulei de masaj şi pentru aromaterapie, deoarece calmează pielea şi simţurile pri