Şefii instituţiilor publice, deputaţii, dar şi membrii Guvernului au depus astăzi flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu ocazia împlinirii a 509 ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului.
Primul sosit la statuia din centrul oraşului a fost preşedintele Nicolae Timofti, care a ajuns cu circa o oră înaintea celorlalţi oficiali.
Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că, în timpul domniei sale, Ştefan cel Mare a reuşit să transforme Principatul Moldovei într-o insulă de stabilitate şi rezistenţă, a reuşit să administreze această ţară printr-o manieră exemplară. „Această personalitate deosebită ne-a dat o bună lecţie de demnitate. Este un exemplu pe care trebuie să-l examinăm, să-l studiem şi să-l ţinem minte”, a spus prim-ministrul pentru IPN.
Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a spus că poporul, în special politicienii, ar trebui să ia o lecţie de comportament de la Ştefan cel Mare. „La Ştefan cel Mare erau alte reguli. Se făceau fapte mari cu mijloace mici şi nu invers. Dacă s-ar trezi Ştefan, practic nu ar mai rămâne nimic”, a spus Dorin Chirtoacă.
Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, este de părere că nu doar politicienii trebuie să ia exemplu de la domnitorul omagiat, ci toţi cetăţenii Republicii Moldova. „Ştefan cel Mare va rămâne întotdeauna un simbol demn de urmat. Cum a luptat el cu mijloace mici, aşa trebuie şi noi să lucrăm şi să nu ne plângem de crize”, a spus ministrul mediului. Foto Depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare
În timp ce oficialii depuneau flori, unii trecători se întrebau care este prilejul. Aceştia au spus că au prea multe griji ca să mai ţine cont de astfel de omagieri.
Ştefan cel Mare a domnit între anii 1457 şi 1504, fiind apreciat pentru acţiunile sale excepţionale întru apărarea integrităţii ţării, pentru dezvoltarea multilaterală a ţării, dar şi apărarea