Parlamentarii au renunţat, ieri, la prevederile declarate neconstituţionale din Statutul deputaţilor şi senatorilor. Reprezentanţii USL au anunţat, însă, că vor elabora un nou statut după ce va fi aprobată noua Constituţie.
Senatul şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, au eliminat, ieri, două articole din Statutul deputaţilor şi senatorilor. Articolele au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.
Pe baza reglementărilor menţionate, solicitarea ministrului Justiţiei de urmărire penală a unui ministru care este şi parlamentar trebuia să conţină “motivele concrete, legale şi temeinice” care justifică o asemenea măsură. De asemenea, raportul Comisiei Juridice urma să facă referiri punctuale la “motivele concrete, legale şi temeinice invocate”.
Prevederi similare au fost introduse şi în cazul reţinerii sau percheziţiei unor parlamentari.
Articolele respective au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională (CCR). Magistraţii CCR au invocat faptul că aprecierea temeiniciei acestor motive “presupune o activitate de analiză şi evaluare care excedează cadrul activităţii parlamentare întrucât antamează problematica probelor existente în cauză”.
Acceptarea posibilităţii ca Parlamentul să procedeze la examinarea probelor “ar echivala cu admiterea unei ingerinţe a Parlamentului în activitatea altor autorităţi publice, în contradicţie cu prevederile constituţionale referitoare la separaţia puterilor în stat”.
Eliminarea acestor articole va avea ca efect rămânerea în vigoare a prevederilor referitoare la imunitate din actualul statut. Acesta nu precizează ce trebuie să conţină solicitarea ministrului Justiţiei, ci doar că documentul este trimis Parlamentului. Cu toate acestea, au fost şi în trecut cazuri în care parlamentarii din Comisia juridică au cerut detalii suplimentare, chiar dacă nu exista un te