Costurile de finanţare ale Portugaliei au atins ieri cel mai ridicat nivel din acest an după ce doi miniştri, cel de finanţe şi cel de afaceri externe, au demisionat într-un interval de 24 de ore din cauza austerităţii care gripează economia, iar analiştii vorbesc deja de o criză severă la nivel politic care riscă să ducă la prăbuşirea guvernului şi să acutizeze tensiunile din zona euro.
Randamentele obligaţiunilor guvernamentale portugheze cu scadenţa la zece ani, barometrul costurilor de finanţare ale unei ţări, au crescut de la 6,5% luni la mai mult de 8% ieri, peste pragul critic de 7%, potrivit datelor Tradeweb. În istoria crizei din zona euro, costurile de finanţare ale unei ţări au devenit nesuportabile după ce randamentele obligaţiunilor au depăşit pragul de 7%, scrie The Guardian. Aici este cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Spania şi Italia au contemplat şi ele abisul, dar au trecut peste acesta printre altele mulţumită intervenţiilor Băncii Centrale Europene.
Guvernul se clatină
În Portugalia, primul care a demisionat a fost ministrul de finanţe Vitor Gaspar, arhitectul programului de austeritate pe care Portugalia îl implementează pentru a primi bani de la UE şi FMI. În scrisoarea de demisie, Gaspar a explicat că ratările repetate ale ţintelor de deficit bugetar şi datorie i-au subminat credibilitatea ca ministru de finanţe. El a fost rapid înlocuit cu secretarul de stat pentru trezorerie Maria Luis Albuquerque, o apropiată a premierului, ceea ce a determinat demisia ministrului de externe Paulo Portas, care conduce un partener mai mic din coaliţia de guvernare, CDS. Portas şi-a explicat decizia prin faptul că noul ministru ar oferi „o simplă continuitate“ planurilor de austeritate, notează Bloomberg.
„Disputele politice dintre mine şi ministrul de finanţe erau cunoscute. Decizia lui personală de a pleca a permis un nou