Majoritatea medicilor români consideră bolile pneumocice un risc important pentru sănătatea copiilor şi recomandă vaccinarea înaintea vârstei de doi ani, arată un studiu recent realizat de Ipsos Healthcare.
Cercetarea, realizată în opt ţări (România, Polonia, Slovacia, Cehia, Rusia, India, Lituania şi Estonia), a demonstrat că bolile pneumococice sunt pe primul loc în topul îngrijorărilor medicilor români cu privire la infecţiile copiilor. Pe locul al doilea se află rujeola, urmată de gripa sezonieră şi de rubeolă, arată studiul Ipsos Healthcare, prezentat la Palatul Parlamentului de Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi de Ministerul Sănătăţii.
82% din medicii români (87% din pediatri şi 81% din medicii de familie) recomandă vaccinarea pneumococică pentru copiii cu vârste de până în 2 ani. Această proporţie ridicată poate fi pusă pe seama faptului că România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană, o treime din decese fiind cauzate de pneumonie.
În ciuda acestor date, doar 15% din părinţi cer vaccinarea pneumococică în mod spontan, potrivit medicilor români. În opinia doctorilor, cel mai important motiv pentru care părinţii nu îşi vaccinează copiii este faptul că nu îşi permit vaccinul (73%) şi faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).
Cercetarea este relevantă pentru România în contextul anunţului recent al CNP 2013 şi Ministerului Sănătăţii privind introducerea vaccinului pneumococic pentru întreaga cohortă de copii cu vâste până la 2 ani, în al patrulea trimestru din 2013.
Vaccinul se va face gratuit de la finalul anului
„Suntem bucuroşi să aflăm că opiniile şi convingerile noastre despre necesitatea vaccinului pneumococic sunt confirmate de doctori, singurii în care putem avea încredere când vine vorba de vaccinare. Misiunea noastră este ca, împreună cu experţii, să e