Un spital din Londra oferă bolnavilor cu afecţiuni respiratorii cronice, cum este boala pulmonară obstructivă cronică, un tratament alternativ la îndemână, cântatul, cu efecte demonstrate pentru îmbunătăţirea capacităţii pulmonare, spun specialiştii britanici.
Persoanele cu astm, cu emfizem pulmonar (dilatare excesivă şi permanentă a plămânilor) sau cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) îşi pot ţine afecţiunile sub control dacă, pe lângă tratamentul clasic, apelează la una dintre cele mai la îndemână terapii alternative: cântatul. Cel puţin aşa susţin specialiştii din cadrul Spitalului Royal Brompton din Londra, citaţi de Associated Press. De fapt, pacienţii sunt învăţaţi aici, în sesiunile de terapie, cum să respire precum cântăreţii profesionişti.
„Nu este doar o terapie la îndemână, ci este şi o metodă de tratament alternativ agreată de foarte mulţi pacienţi. Prin cântat, bolnavii învaţă să-şi controleze respiraţia astfel încât să-şi îmbunătăţească funcţiile pulmonare fără un efort prea mare şi cu efecte similare fizioterapiei clasice“, explică medicul Nicholas Hopkinson, pneumologul de top al spitalului londonez.
Respiraţia rapidă este superficială
Persoanele cu BPOC prezintă leziuni ale plămânilor care limitează cantitatea de aer inspirat şi expirat. „Unii bolnavi încep să respire foarte rapid, ceea ce le agravează problema, fiindcă respiraţia devine astfel superficială“, precizează specialistul.
Atunci când învaţă să cânte profesionist, ei învaţă, inevitabil, şi care este postura corectă pentru o capacitate pulmonară optimă, şi tehnici de respiraţie profundă.
În ciuda acestor explicaţii plauzibile însă, măsurătorile obiective ale capacităţii pulmonare a „cântăreţilor“ nu indică o modificare semnificativă în bine. „Cu toate acestea, respiraţia controlată pe care o învaţă la cursurile de cântat îi va ajuta pe bol