Turcia a denunţat drept antidemocratică destituirea de către armata egipteană a preşedintelui Mohamed Morsi şi a făcut apel la eliberarea sa fără întârziere. Analiştii scriu că înlăturarea liderului egiptean este o grea lovitură pentru guvernul de la Ankara pentru care Mursi era un aliat regional crucial, mai ales în dosarul palestinian şi cel sirian. Sursa: Reuters
“Schimbarea de putere din Egipt nu este rezultatul voinţei poporului. Nu se înscrie în respectarea democraţiei şi a legii", a declarat la Ankara vicepremierul Recep Bozdag, citat de AFP.
“În toate ţările democratice, alegerile sunt singurul mijloc de instalare la putere. Această situaţie este inacceptabilă", a afirmat responsabilul turc, care şi-a exprimat totodată speranţa că “Egiptul se va întoarce la democraţie, la o structură în care să triumfe voinţa poporului".
Guvernul conservator turc aflat la putere de peste 10 ani la Ankara a fost un sprijin important pentru Morsi şi Fraţii Musulmani. Şi şeful diplomaţiei turce, Ahmet Davutoglu, a denunţat în faţa presei de la Istanbul intervenţia “ilegală" a armatei din Egipt.
“Această intervenţie nu trebuie să umbrească progresele democratice ale revoluţiei de la 25 ianuarie" 2011 din Egipt, a subliniat el. Ministrul turc de externe a cerut totodată noii administraţii egiptene să-i pună în libertate în cel mai scurt timp pe preşedintele destituit şi pe colaboratorii săi.
Înlăturarea de la putere a preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, un partener crucial al Ankarei în regiune, ar putea avea efecte negative asupra politicii Turciei în Orientul Mijlociu, apreciază analiştii turci, în timp ce guvernul de la Ankara a început să evalueze posibilele repercusiuni ale evenimentelor din Egipt, comentează agenţia chineză de stat Xinhua, preluată de Agerpres.
''Demiterea lui Morsi reprezintă o mare pierder