Prăjituri care mai de care mai îmbietoare, torturi mai mult sau mai puţin reuşite, cu aceste produse s-au prezentat în faţa examinatorilor cei 19 şomeri care au participat timp de aproape trei luni la un curs de patiser. Cursul a fost organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, prin Centrul de Formare Profesională.
Absolvenţii cursurilor spun că se gândesc serios să-şi deschidă o afacere, mai ales că acum au învăţat lucruri pe care nu le ştiau, asta cu toate că gătesc zilnic.
"Astăzi am pregătit un preparat din aluat fraged şi nişte fursecuri care se cheamă coşuleţe. Ştiam să gătesc şi înainte, dar acum m-am perfecţionat foarte mult şi nu se ştie, poate deschid chiar o afacere, că îmi place să gătesc şi să fac preparate dulci", spune o altă cursantă, Maria Calenda.
"Am venit la acest curs pentru că îmi place să gătesc, să fac prăjituri, pentru părinţi şi cunoscuţi. O calificare în plus nu se ştie niciodată dacă nu te poate ajuta. Mă gândesc chiar şi la o afacere în domeniu, pe parcurs", spune Marcela Cătună.
La curs s-au înscris 21 de persoane, dintre care două au abandonat dat fiind faptul că între timp şi-au găsit un loc de muncă. 18 dintre cursanţi au urmat cursul gratuit, iar unul a achitat o sumă de aproximativ două mii de lei.
"Acest curs s-a desfăşurat pe durata a 120 de ore de teorie şi 240 de ore de practică. Orele de practică desfăşurându-se la doi agenţi economici. În timpul acestui curs, cursanţii dobândesc competenţe de calificare de nivel 2 patiser, competenţe care sperăm să le fie de folos într-o afacere viitoare, într-un loc de muncă viitor. Au răspuns pozitiv la acest curs, prezenţa fiind foarte pozitivă", spune Dana Găurean, lector.
Şefa AJOFM B-N, Otilia Râpan, spune că există o foarte mare cerere pe piaţa muncii bistriţene de persoane specializate în acest domeniu.
"Mă bucur că