Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declanşat, în 3 iulie 2012, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. După un an de zile, peisajul politic s-a schimbat: Victor Ponta coabitează cu Traian Băsescu şi doar jumătatea liberală a USL continuă războiul cu şeful statului.
Atacul USL împotriva preşedintelui Traian Băsescu a început în 3 iulie 2012, cînd majoritatea parlamentară USL l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu şi l-a înlocuit cu Valer Dorneanu (PSD). Motivul: Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanţele de urgenţă la Curtea Constituţională.
În aceeaşi zi, majoritatea USL i-a schimbat din funcţii şi pe cei doi preşedinţi ai Camerelor din partea PDL Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Aceştia au fost înlocuiţi de Crin Antonescu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD).
În 5 iulie, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a eliminat cvorumul de 50% în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui.
A doua zi, în Parlament majoritatea USL a votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Dacă în prima săptămână USL părea să controleze situaţia, în perioada următoare planul de debarcare a preşedintelui s-a împotmolit.
Traian Băsescu s-a întors la Cotroceni
În 10 iulie 2012, Curtea Constituţională a decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui este valid doar cu condiţia întrunirii cvorumului de 50%.
Iniţial, guvernanţii de la Bucureşti au anunţat că vor aplica ordonanţa de urgenţă care elimina cvorumul, pe motiv că era în vigoare la momentul suspendării. Oficialii Comisiei Europene, în frunte cu preşedintele José Manuel Barroso, au cerut Guvernului Ponta să respecte decizia Curţii Constituţionale
Acţiunile majorităţii USL au stârnit, de asemenea, nemulţumirea mai multor lideri occidentali, una dintre vocile critice fiind cea a cancelarul Germaniei