Fermierii vrânceni au vizitat, ieri dimineaţă, Cooperativa Agricolă Compostar de la Năneşti în cadrul unei acţiuni de promovare iniţiată de Camera Agricolă Vrancea. Cooperativa Compostar este singura din ţară care livrează compost şi miceliu pentru ciupercile Pleurotus şi valorifică producţia obţinută. Investiţia de la Năneşti a fost realizată printr-un proiect de patru milioane de euro finanţat din fonduri europene prin măsura 123 – „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere“. În cadrul vizitei s-a subliniat că această cooperativă are ca obiectiv realizarea unui număr cât mai mare de ferme de ciuperci în exploataţiile agricole ale fermierilor din judeţ şi din ţară.
Cooperativa oferă fermierilor atât materie primă, respectiv baloţi cu compost însămânţat cu miceliu pentru cultură, cât şi valorificarea produsului pe piaţa internă şi internaţională, respectiv ciuperci în stare proaspătă şi conservate. În cadrul vizitei au fost prezentate tehnologia modernă de cultură a ciupercilor, spaţiile protejate destinate cultivării ciupercilor şi numite module, materia primă folosită, respectiv paie, precum şi fabrica de producere a compostului şi de procesare a ciupercilor.
Conducerea Camerei Agricole a discutat cu fermierii prezenţi şi despre posibilitatea de accesare a fondurilor europene pentru înfiinţarea unei ferme de ciuperci, respectiv prin măsura 121 lansată recent prin PNDR – FEADR.
Reprezentanţii Cooperativei din Năneşti au arătat că au fost alese ciupercile Pleurotus deoarece constituie un aliment diete-tic foarte indicat pentru alimentaţia omului. „Au un conţinut ridicat de proteine, fiind aproape un înlocuitor al cărnii. Conţin de asemenea glucide, acizi organici, săruri minerale şi sunt adevărate izvoare de vitamine, în special cele din complexul B şi vitaminele D. Conţinutul mare de proteine previne şi vindecă hepatit