O staţiune unde îşi găseau alinarea suferinţelor, în fiecare an, mii de sălăjeni, dar şi locuitori ai altor judeţe din Transilvania şi din România. Asta erau pe vremuri Băile Bizuşa. Astăzi, mare parte din facilităţile de acolo sunt nefolosite şi cochetează tot mai mult cu ruina.
Staţiunea balneoclimaterică Băile Bizuşa se află pe Valea Someşului, în comuna sălăjeană Ileanda, la 60 de kilometri faţă de Zalău şi la 45 de kilometri faţă de Baia Mare. Din păcate, de strălucirea de altădată a cochetei staţiuni s-a cam ales praful, mare parte din facilităţile de acolo fiind în pragul ruinei. Cum s-a ajuns aici? Potrivit primarului comunei Ileanda, Petru Satmari, de vină ar fi faptul că, la privatizarea staţiunii, o parte din clădiri "a ajuns pe mâna unor neputincioşi". Edilul spune că singura parte funcţională în prezent este cea administrată de Ministerul Muncii, ce include pavilionul cu baza de tratament şi hotelul Ceres.
Zona privată, adică băile vechi, include un restaurant, o vilă, căsuţe, un bloc conceput iniţia ca bloc de garsoniere pentru primărie şi o staţie de pompare. Primarul spune că o parte dintre aceste clădiri aparţin unor fraţi, care nu au reuşit să facă nimic bun cu averea lor: restaurantul a dat faliment în urmă cu trei ani, iar peste spaţiile de cazare s-a aşternut, treptat, degradarea. Blocul de garsoniere şi staţia de pompare au fost cumpărate de un alt investitor, care a încercat să facă investiţii acolo. "A luat un credit din bancă, a reabilitat blocul şi a transformat centrala în restaurant, dar s-a împotmolit. Totul a fost luat de bancaă, iar acum este scos la vânzare", explică Satmari.
Primarul spune că neşansa acestei staţiuni a fost faptul că nu au fost interesaţi să investească acolo oameni cu bani. "Mă doare că nu-i interesează staţiunea pe cei care au bani. Cu atât mai mult cu cât în maximum doi ani şi-ar rec