Într-o decizie fără precedent, o instanţă de judecată din Croaţia a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală deoarece când au încheiat contractele nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază, scrie presa internaţională.
Decizia, care vine la câteva zile după intrarea Croaţiei în Uniunea Europeană, va alarma probabil autorităţile de la Bruxelles, scrie Business New Europe. Hotărârea priveşte subsidiarele a opt bănci, dintre are doar două nu sunt din zona euro.
„Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica riscurile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă“, a motivat decizia curţii judecătorul Radovan Dobronic. Analiştii apreciază că hotărârea ar putea costa băncile până la un miliard de euro. Instanţa a decis, de asemenea, că băncile trebuie să să stabilească dobânzi fixe şi să facă reducerea principalului în funcţie de rata de schimb la care a fost încheiat contractul. Peste 100.000 de persoane din Croaţia au contractat credite în franci elveţieni, din care aproape trei sferturi au fost pentru achiziţia de locuinţe. Majoritatea băncilor au încetat să mai acorde credite în franci elveţieni în 2008, notează AFP.
Procesul a fost deschis de un grup de protecţie a consumatorului în numele a 100.000 de persoane care au contractat în ultimul deceniu credite fie denominate, fie indexate în franci elveţieni, potrivit agenţiei Thomson Reuters.
Instanţa a argumentat că băncile nu au explicat clar clienţilor riscurile asociate cu împrumuturile în valută şi cu ratele de dovândă variabile.„Ce s-a făcut a fost împotriva legii protecţiei consumatorului. Un astfel de comportament din partea băncilor este interzis în viitor“, a spus judecătorul. Decizia poate fi ata