Autorităţile turce au redeschis Parcul Gezi, aflat în centrul demonstraţiilor de luna trecută împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, iar liderii protestatarilor au făcut apel la un marş în acest loc pentru luni seară, în semn de ostilitate faţă de guvernatorul oraşului.
Guvernatorul Istanbului, Huseyin Avni Mutlu, a anunţat această redeschidere la trei săptămâni după ce forţele de ordine i-au înlăturat pe protestatari din Parcul Gezi după mai bine de două săptămâni de proteste, deseori violente, împotriva planurilor de dezvoltare a zonei. Tribunalul Administrativ din Istanbul a respins recursul Ministerului Culturii, declarând că parcul nu poate fi demolat.
Potrivit unui raport apărut în ziarul Hurriyet, decizia a fost adoptată în majoritate de membrii Curţii, singurul contestatar care a spus nu fiind preşedintele. Decizia finală şi motivele vor fi făcute cunoscute doar după două luni, dar pentru platforma Taksim, platforma de peste 100 de asociaţii care au fost la originea protestului, aceasta este o mare victorie.
Luna trecută, Turcia a fost afectată de evenimentele care au apărut în întreaga ţară ca un act de protest la adresa demolării verdelui, dar apoi a devenit un protest la adresa Executivului islamist moderat condus de generalul Recep Tayyip Erdogan, o mişcare care în Turcia nu a fost văzută de zeci de ani şi care a lovit prin versatilitatea sa, prin intenţia paşnică şi pluralitatea sufletelor care au animat piaţa. O poveste care a impresionat lumea întreagă şi care a fost centrul multor controverse, în special pentru violenţa utilizată de către poliţie împotriva demonstraţilor.
Proiectul pentru care Guvernul vroia să distrugă parcul includea construirea unui centru comercial şi o moschee. Şi aceasta chiar la numai câţiva paşi de Piaţa Taksim, inima vieţii de noapte, dar, de asemenea, şi cel mai im