Roşiile sau tomatele se numără printre cele mai consumate plante din lume. Aproape indispensabile din bucătărie, la fel ca morcovul, cartoful, ceapa sau usturoiul, roşiile aduc multe beneficii sănătăţii.
Cu toate că pot fi consumate în orice sezon, graţie culturilor din seră, gustul intens şi proprietăţile nutritive ridicate se întâlnesc mai ales la tomatele cultivate în grădini, la soare, ce se culeg din iunie până în septembrie. În pieţe şi supermarketuri se găsesc diferite soiuri de roşii: rotunde, ovale, cherry. Toate au aceleaşi proprietăţi nutritive, fiind extrem de bogate în: vitaminele A, B, C; potasiu; magneziu; fosfor; fier; fitosteroli, compuşi care menţin sub control valorile colesterolului; acid folic.
„Gustul savuros al roşiei coapte de grădină este dat de acidul glutamic, accentuat prin adăugarea de puţina sare. Roşiile au şi o acţiune laxativă şi diuretică. Preparate sub formă de bulion, mai ales dacă se încorporează şi coaja, acestea devin un ingredient recomandat pentru asezonarea mâncărurilor. Roşiile uscate, conservate în ulei de măsline, pot fi utilizate în orice anotimp pentru obţinerea diferitelor feluri de mâncare mai mult sau mai puţin sofisticate”, explică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare pentru doctormenci.ro.
Recomandări pentru o sănătate de fier
Tomatele sunt benefice pentru diabetici, pentru persoanele care au infecţii renale sau respiratorii, constipaţie, hiperaciditate gastrică, ori probleme cu ficatul. Astfel, studiile au demonstrat că persoanele care consumă zilnic aproape un kilogram de roşii îşi accelerează metabolismul şi reduc nivelul colesterolului. Nutriţioniştii recomandă şi consumul de suc de roşii, ce acţionează asupra organismului ca un energizant, accelerând absorbţia zahărului din sânge şi elimină toxinele.