După scandalul legat de dezvăluirile făcute de Edward Snowden, Obama le-a ordonat angajaţilor federali să se spioneze între ei
Pentru ca o nouă scurgere de informaţii despre SUA să nu se mai producă la nivel mondial, Barack Obama a trecut la măsuri neconvenţionale.
Era suficientă lovitura dată de Julian Assange, care a publicat sute de mii de e-mail-uri despre spionajul diplomatic al ambasadelor americane din străinătate prin intermediul site-ului său, WikiLeaks. Obama a mai primit recent o lovituă de la fostul colaborator al NSA , care a dezvăluit programul american de supraveghere a corespondenţei electronice şi a telefoanelor mobile în lumea întreagă, Edward Snowden.
Mai extins decât WikiLeaks
Acest scandal ce se anunţă a fi, de departe, mult mai extins decât WikiLeaks, este abia la început, autorul dezvăluirii acestuia, Edward Snowden, fiind, după toate informaţiile de până acum, într-un război al nervilor, în zona de tranzit a unui aeroport moscovit, în aşteptarea unei ţări care să îi ofere un azil politic sigur, fără să se teamă că va supăra Statele Unite.
S-a aflat că Obama vrea să taie răul de la rădăcină şi le-ar fi ordonat angajaţilor federali să raporteze imediat orice acţiuni susceptibile de "trădare” pe care le-ar observa la colegii lor. Cu alte cuvinte, Obama şi-a îndemnat angajaţii federali să se spioneze între ei, au dezvăluit unii experţi şi numeroase documente guvernamentale, după cum relatează presa americană.
Fără precedent
Acest gen de spionaj, ale cărui tehnici, nesusţinute din punct de vedere ştiinţific, constituie pilonul de bază al programului "Insider Threat Program” (spionajul din interior, în alţi termeni, n.r.). Este un program fără precedent iniţiat de Guvernul SUA, prin care milioane de birocraţi federali şi colaboratori trebuie să fie atenţi şi să raporteze "la centru” orice "co