Medicii de la Spitalul Județean Timișoara au făcut declarații publice astăzi, în scandalul iscat de decesul unui pacinet de 56 de ani care a decedat recent după ce a contactat o infecție nosocomială. La trei zile după ce cazul a fost dat publicității și după ce zeci de timișoreni au organizat o acțiune de protest în fața spitalului, medicii au ținut să explice presei că bacteriile intraspitalicești sunt ceva normal. ”Infecții nosocomiale sunt prezente în toate spitalele din lume, într-un procent care variază. Important pentru orice spital e să identifice aceste situații care apar și să le raporteze. Annual, trei milioane de persoane din UE se îmbolnăvesc, 50.000 mor anual din această cauză”, a declarat dr.Florin Bîrsășteanu, directorul medical al unității sanitare.
În octombrie, spune medicul, s-a observat că creștea numărului de enterocolite și s-au luat ”toate măsurile ca să putem decela această bacterie. Pe lângă faptul că am diagnosticat, am și raportat către DSP aceste infecții. De aici a început toată tevatura, că am scos de sub preș niște situații reale, dar care nu erau raportate până acum. Măsurile luate de noi au făcut ca niciunul din cei care manipulează pacienții să nu facă BDA. Din momentul depistării acestui germen am luat toate măsurile pe care ni le recomandă ghidurile. Cu 50% a crescut consumul de clor și mănuși, dezinfectante”.
Cât privește starea pacientuluI Petru Cosmaschi, decedat în urma unei boli diareice acute severe declanșată în urma infectării cu bacteria Clostridium Difficile în timpul internării în Spitalul Județean Timișoara pentru o operație de anevrism, pe creier, dr. Bîrsășteanu susține că acesta a fost externat în stare ameliorate și că ”medicul său de familie ne-a confirmat că nu a avut niciun contact cu acest pacient”.
Șeful Clinicii ATI de la județean, Dr. Dorel Săndesc, afirmă că infecțiile nosocomiale sunt ”o