Cimbrisorul este o planta medicinala care infloreste din luna mai pana in luna septembrie si poate fi intalnit atat la campie, cat si in zonele de deal si de munte. Este folosit ca remediu naturist pentru tratarea bolilor de stomac; in bucatarie se foloseste pentru condimentarea mancarurilor.
Cunoscut si sub numele de tamaita sau iarba cucului, cimbrisorul este o planta medicinala intalnita in zonele de deal, campie sau munte. Se foloseste in bucatarie pentru condimentarea mancarurilor dar si in medicina naturista pentru diverse afectiuni.
Cimbrisorul contine uleiuri volatile, taninuri, substante amare si albumina. Componente cimbrisorului fac din aceasta planta un excelent remediu impotriva afectiuni pulmonare sau renale.
Ceaiul de cimbrisor are, in primul rand, calitati expectorante, de aceea este un remediu indicat in tratamentul tusei convulsive, in bronsite, astm si alte afectiuni ale cailor respiratorii. Cimbrisorul are actiune vermifuga, antibacteriana - ceaiul de cimbrisor baut dimineata, pe stomacul gol, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, informeaza agroromania.manager.ro.
Ceaiul de cimbrisor are efect tonic si stimulent si este recomandat pentru combatere anemiilor. Ceaiurile concentrate (3-4 lingurite de planta la o cana de apa clocotita) se pot folosi, dupa racire, ca apa de gura. Ceaiul concentrat de cimbrisor trateaza afectiunile gingiilor, elimina mirosul neplacut.
Se pot trata infectiile localizate la nivelul gatului, folosind ceai concentrat pentru gargara. Uleiul concentrat de cimbrisor este un remediu foarte eficient impotriva reumatismului, durerilor de cap, migrenelor si senzatiilor de greata.
Cum se prepara infuzia de cimbrisor?
Peste o lingurita de planta uscata si maruntita se toarna 250 ml apa clocotita. Vasul se lasa cateva minute la infuzat,