Se spune despre Paris că este unic şi incomparabil, dar nu foarte franţuzesc. De-abia la Lyon găseşti autentica „art de vivre“ a francezilor.
O vizită de două zile la Lyon – al treilea mare oraş din Franţa, altădată capitala Galiei, centru renascentist inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, esenţa gastronomiei franţuzeşti – poate părea o glumă proastă. Totuşi, când călătoria nu este neapărat de plăcere, ci în interes de serviciu, sau când scopul unei vacanţe mai lungi este să bifezi într-un timp scurt obiectivele de pe traseul Paris-Marsilia, două zile pot fi suficiente cât să guşti puţin din „art de vivre“ franţuzească. Şi la propriu, şi la figurat, fiindcă aici îşi găsesc sinergia toate elementele care fac viaţa mai frumoasă: mâncare, vin, cultură, prieteni şi familie.
„Colina care se roagă“ şi „colina care munceşte“
Oraş al dualismelor, căci aici banii şi spiritualitatea îşi găsesc locul deopotrivă, Lyonul este dominat de două coline. Fourvière sau „colina care se roagă“, situată în vestul oraşului, este aceea unde sunt cele mai multe biserici şi unde în trecut îşi aveau casele mai ales avuţii Lyonului. În partea de nord a oraşului se află colina Croix-Rousse. Aici îşi aveau sediul atelierele de croitorie şi ţesătoriile care au dat Lyonului reputaţia de oraş al mătăsii. Foto Două zile prin Lyon, fosta capitală a Galiei şi capitala gastronomică a lumii Cum ajungi la LyonSă ajungi la Lyon cu avionul de la Bucureşti e destul de complicat, fiindcă preţul este ridicat (peste 300 de euro) şi nici nu există zbor direct, majoritatea fiind de durată. Dacă însă iei avionul doar până la Paris, cu maşina, din capitala Franţei, ajungi la Lyon în aproximativ patru ore, iar cu trenul franţuzesc de mare viteză, TGV, în numai două ore.
În secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, când s-a dezvoltat industria mătăsii, Lyonul a devenit primul oraş muncito