La abia un an de la preluarea Puterii, premierul Victor Ponta a pierdut pe drum mai mulţi miniştri, majoritatea ca urmare a unor acuzaţii de corupţie.
1 /.
Deşi în aprilie 2012, în momentul preluării puterii, Victor Ponta anunţa că va face cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România, un an şi două guverne mai târziu se poate observa că premierul a pierdut deja pe drum o serie de miniştri a căror carieră a fost stopată de acuzaţii de corupţie. Liberalul Relu Fenechiu, demis de la Transporturi după ce a fost condamnat la cinci ani cu executare, este doar cel mai recent dintr-un şir.
Ghinion din prima
Primele scandaluri au început când guvernul Ponta 1 se afla abia în stare de schiţă. Victor Alistar, propus ca ministru delegat pentru strategii guvernamentale, s-a dovedit a fi incompatibil şi sub interdicţia de a ocupa funcţii publice. Pe 3 mai 2012, Ponta a fost silit să-l retragă.
Imediat a urmat un nou scandal: Corina Dumitrescu(PSD), propusă ca ministru al Educaţiei, a început prin a avea probleme cu CV-ul (în care trecuse studii la Universitatea „Standford”) şi a sfârşit în centrul unui scandal de plagiat. Pe 6 mai, Ponta a retras-o şi pe ea din viitorul cabinet, numindu-l în loc pe Ioan Mang (PSD).
Şi această numire a fost cu ghinion. Spre deosebire de ceilalţi doi, Mang a apucat să ocupe scaunul de ministru, preţ de o săptămână (7-15 mai), înainte să fie demis, tot pe fondul unui scandal de plagiat. A urmat Mircea Diaconu (PNL), găsit incompatibil după ce fusese în acelaşi timp şi directorul Teatrului Nottara şi senator. Pe 29 iunie 2012 a părăsit guvernul Ponta I.
Următoarele plecări din guvern au avut loc la începutul lui august, pe fundalul scandalului de după eşecul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul de Interne, Ioan Rus (PSD), a preferat să nu se compromită modificând nişte liste elec