Dacă ai învăţat foarte bine în facultate, cunoşti o limbă străină, alta decât engleza, şi ai făcut măcar o perioadă voluntariat, ai toate şansele să te califici pentru un loc de muncă, dau asigurări specialiştii în recrutare
Concurenţa pe piaţa muncii va fi şi mai acerbă în perioada următoare. Puţini angajatori au anunţat că vor face recrutări, astfel că bătălia pentru obţinerea unui loc de muncă va deveni un sport extrem.
Specialiştii în resurse umane spun că şi în aceste condiţii un bun absolvent de facultate are toate şansele să ocupe un loc de muncă. “Dacă tinerii doresc să se angajeze atunci ei au nevoie de un avantaj competitiv. Majoritatea au studii superioare şi cunosc limba engleză care este deja o limbă universală, astfel că nu mai reprezintă un avantaj”, explică Marilena Smeureanu, expert în recrutare la firma Profiles International.
Potrivit acesteia, cel puţin în zona Ardealului, limba germană vorbită la un nivel avansat este un atuu veritabil la angajare în companiile multinaţionale care au afaceri aici.
Testaţi prin internship
Internshipul este una dintre metodele prin care angajatorii testează abilităţile tinerilor la un eventual loc de muncă. O astfel de perioadă de pregătire soldată cu rezultate notabile poate atârna mult în CV-ul de angajare. “Dacă ai şi rezultate bune ca absolvent şi există o reală nevoie de angajare în acea companie, atunci postul poate fi al tău”, adaugă Smeureanu.
O altă oportunitate de a te face remarcat este aceea a participării încă din studenţie la competiţii, cum este de exemplu Global Management Challenge. “Echipele sunt observate de oamenii de business şi, la final, poţi să ai surpriza unei oferte de job”, mai spune specialistul în recrutare.
Maria I.23 de ani, este absolventă de ştiinţe economice, promoţia 2013. “Sper să-mi găsesc un loc de muncă care să-mi permită