Procesul lui Francesco Schettino, comandantul pachebotului Costa Concordia, în naufragiul căruia au murit 32 de persoane, la 13 ianuarie 2012, s-a deschis miercuri dimineaţă la Grosseto, în Toscana, după ce a fost amânat în urmă cu o săptămână, relatează AFP, citată de Agerpres.
Procesul se desfăşoară în incinta Teatrului modern de la Grosseto, datorită numărului mare de spectatori aşteptaţi în următoarele luni, şi ar fi trebuit să înceapă marţea trecută.
O grevă a avocaţilor a dus însă la amânarea sa, după o audiere de doar 15 minute.
Considerat „omul cel mai detestat din Italia”, Schettino este urmărit în justiţie pentru omucidere multiplă prin imprudenţă, abandonarea navei şi daune provocate mediului.
Se crede că procesul, în care vor depune mărturie 400 de persoane şi care implică 250 de părţi civile, ar urma să dureze mai multe luni.
„Suntem aici astăzi ca să obţinem justiţie pentru victime şi supravieţuitori, cei care vor trebui să trăiască toată viaţa lor cu un sentiment de anxietate”, a declarat Francesco Di Ciollo, avocatul a două victime italiene.
„Ne aşteptăm să se facă lumină asupra acestui naufragiu. Este foarte simplu, vina lui Schettino este că nu a asigurat securitatea oamenilor de la bord', a adăugat Fabio Targa, un alt avocat al părţilor civile.
Printre cei 347 de martori ai acuzării figurează şi Domnica Cemortan, tânăra din Republica Moldova prezentă pe punte, alături de Schettino, la momentul naufragiului, şi Gregorio De Falco, ofiţerul Pazei de Coastă de la Livorno care l-a somat pe căpitan să urce din nou la bordul navei.
La rândul lor, avocaţii lui Schettino au citat aproximativ o sută de martori.
„El nu a abandonat nava. Dacă acesta ar fi rămas încă zece minute la bord, ar fi căzut în apă şi nu ar fi putut organiza evacuarea”, a explic