Gradul de reformă al justiţiei în România şi Bulgaria ca şi eficienţa combaterii corupţiei au fost prezentate oral, joi, la Bruxelles. Exerciţiul face parte din Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) stabilit între UE, Bulgaria şi România. Statele membre ale UE au fost informate de Comisia Europeană printr-un exerciţiu de rutină care se repetă o dată la şase luni.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
De doua ori pe an, membri ai secretariatului general al Comisiei Europene îi informează pe unii diplomaţi din statele membre despre mersul lucrurilor în România şi în Bulgaria. Diplomaţii sint reuniţi în aşa numitul "grup de lucru MCV" şi ei iau notă de această actualizare factuală care nu cuprinde analize politice.
Acest lucru s-a întâmplat şi joi când, după cum explică purtătorul de cuvânt al Comisiei Mark Gray "a fost o întâlnire de rutină. Nu este vorba de un raport interimar." Gray a adăugat că aceasta nu este decât un "sumar a ceea ce Comisia considera a fi recente evenimente cheie".
Contrar a ceea ce s-a spus la Bucureşti şi la Sofia în aceste zile, prezentarea nu a cuprins prin urmare nici comentarii şi nici recomandări.
În cazul României, s-a făcut o trecere în revistaă a respectării statutului de drept şi a independenţei justiţiei, s-a vorbit despre reforma justiţiei, eficienţa acesteia şi în fine lupta împotriva corupţiei a fost abordată.
Pentru Bulgaria, prezentarea a cuprins aceleaşi puncte cu diferenţa că aici intervine şi necesitatea de a combate crima organizată şi că în Bulgaria existenţa statului de drept nu mai este analizată.
Următorul pas este că la Bruxelles vor fi publicate la sfârsitul anului rapoartele anuale MCV privind cele doua state membre UE. Pâna atunci, se aşteapta ca cele două ţări să-şi continue reformele, lucru care nu s-a spus astăzi, dar care este de la sine înţeles.