De mai bine de 100 de ani, produsele pe bază de merişor au fost recomandate de bătrâni pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor urinare. Oamenii de ştiinţă au vrut să testeze cu metode specifice dacă nu cumva acesta este doar un mit popular.
De-a lungul ultimilor ani au existat mai multe cercetări medicale care au sugerat că merişoarele previn infecţiile urinare printr-un proces aparte: împiedică lipirea bacteriilor de pereţii tractului urinar, datorită unor substanţe care se găsesc din belşug în compoziţia acestor fructe de pădure - proantocianidine. Totuşi, nu se cunoşteau exact mecanismele de acţiune a merişorului în vederea modificării „comportamentului“ bacteriilor, potrivit sciencedaily.com.
Aici au intervenit cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada, care au reuşit să identifice aceste mecanisme biologice şi să confirme astfel beneficiile merişoarelor împotriva infecţiilor urinare.
De altfel, ei au demonstrat, în cadrul a două studii, că produsele pe bază de merişor sunt eficiente şi în combaterea altor tipuri de infecţii. De asemenea, acestea ar putea fi utilizate pentru dezinfectarea sau pentru păstrarea în stare de siguranţă a instrumentarului medical.Ce infecţii combat
În cadrul studiilor canadiene s-a observat că pudra de merişor inhibă activitatea unei bacterii numită Proteus mirabilis, frecvent implicată în infecţiile urinare recurente (care tot reapar, în ciuda tratamentelor). În plus, soluţiile mai concentrate de merişor reduc cantitatea de urează, o enzimă produsă de această bacterie, care creşte virulenţa infecţiei şi face dificil tratamentul, în general.
De asemenea, şi temuta Escherichia coli, care poate da infecţii urinare greu de tratat, este afectată de proantocianidinele din merişoare, potrivit prof. dr. Nathalie Tufenkji, coordonatoarea studiilor. Mai precis, bacteriile nu se mai pot mişca în vo