Salmoneloza este de fapt o forma de otravire a alimentelor cauzata de bacteria salmonela. Bacteria este mai intalnita vara, iar copiii mici sau cei cu un sistem imunitar deficitar sunt cei mai expusi riscului de a face forme grave.
Cum se transmite salmonela
Boala se ia cel mai frecvent in urma consumului de carne contaminata cu salmonela. Infectia poate avea loc in momentul in care alimentele sunt procesate sau ambalate sau din cauza faptului ca cei care le manevreaza nu isi spala mainile. Salmonela poate fi transmisa si de anumite animale, cum ar fi reptilele, puii de gaina, de rata sau hamsterii. Mainile ar trebui spalate imediat dupa ce ati pus mana pe un astfel de animal, chiar daca pare sanatos. Carnea de vaca, pui, laptele si ouale sunt cel mai frecvent infectate cu salmonela, insa si legumele se pot contamina. De obicei, produsele contaminate arata si miros normal.
Alimente periculoase pe timp de vara
Simptomele infectiei cu salmonela
Acestea includ diaree, febra si crampe abdominale. Apar la un interval de 12-72 de ore dupa ce s-a produs infectarea si de obicei boala dureaza intre 4 si 7 zile.
De cele mai multe ori, problemele dispar fara tratament, insa sunt cazuri in care diareea si deshidratarea sunt asa de severe incat e nevoie de spitalizare.
Copiii foarte mici si cei care au un sistem imunitar precar sunt expusi riscului sa faca forme mai complicate de boala si sa ajunga in spital. Daca copilul are doar diaree, este foarte posibil sa se recupereze complet, cu toate ca poate dura cateva luni pana cand digestia revine la normal.
Hidratarea este vitală!
Sfaturi pentru prevenirea infectiei cu salmonela
Mare atentie la oua. Nu trebuie consumate crude sau pregatite insuficient. Ouale crude se folosesc in prajituri precum tiramisu, in maioneza sau ingh