“Târziu, însă nu prea târziu": la 68 de ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, vânătoarea ultimilor criminali nazişti a fost relansată în Germania printr-o campanie de afişe. Materialele, lipite pe străzi începând de astăzi, arată o fotografie alb-negru cu intrarea în lagărul de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, cu titlul “Operaţiunea ultima şansă". Sursa: Reuters
Campania, demarată în marile oraşe ale ţării, a fost lansată de Centrul Simon-Wiesenthal, organizaţie internaţională pentru apărarea drepturilor evreilor care stabileşte în fiecare an o listă cu cei mai căutaţi foşti torţionari ai celui de-al Treilea Reich.
“Milioane de oameni nevinovaţi au fost asasinaţi de criminali nazişti. Unii dintre autori sunt liberi şi în viaţă! Ajutaţi-ne să-i aducem în faţa justiţiei", se poate citi pe afişe, care promit o recompensă de până la 25.000 de euro pentru orice informaţie relevantă.
“Nu avem mult timp la dispoziţie. Maxim doi sau trei ani", a explicat pentru AFP istoricul Efraim Zuroff, director al Centrului Simon-Wiesenthal din Israel şi unul din cei mai cunoscuţi “vânători de nazişti" din lume. “Sperăm să găsim indicii privind oamenii care au lucrat în lagărele morţii sau au servit în “Einsatzgruppen" (grupări paramilitare operate de SS)", continuă Zuroff.
Potrivit acestuia, ar putea fi judecate circa 60 de persoane, în condiţiile în care crimele naziste sunt imprescriptibile în Germania. “Circa 6.000 de persoane au lucrat în lagăre sau în Einsatzgruppen", detaliază istoricul. “Se estimează că 2% dintre acestea sunt încă în viaţă, adică 120 de persoane, iar jumătate dintre ele nu au fost judecate din motive medicale, ceea ce înseamnă că mai rămân 60", susţine Efraim Zuroff.
Două cazuri recente, în Ungaria şi Germania, au arătat că justiţia nu cunoaşte răgaz. În iunie, Parchetul de la Budapesta