Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat marţi, cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane în ceea ce priveşte viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) şi polonezii (63%), urmaţi de români. Sondajul a fost efectuat în perioada 10-26 mai în fiecare dintre cele 28 de state membre.
Aşadar, ţara noastră rămâne printre cele mai optimiste ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar, situându-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), potrivit Hotnews.
La polul opus, statele cele mai pesimiste sunt cele care au beneficiat de planuri internaţionale de susţinere - Grecia, Cipru şi Portugalia.
În nouă ţări, majoritatea populaţiei este pesimistă în ceea ce priveşte viitorul blocului comunitar, procentele cele mai ridicate întâlnindu-se în Portugalia (67%), Cipru (69%) şi Grecia (69%).
În România, 71% dintre locuitori nu cred că vocea lor este ascultată în UE
În schimb, peste două treimi dintre europeni cred ca vocea lor nu contează în UE (67%). Această opinie este larg răspândită în Grecia (89%) şi Cipru (89%). Procente foarte mari se înregistrează în Portugalia (81%), Italia (78%) şi Spania. În România, 71% dintre locuitori nu cred că vocea lor este ascultată în UE.
Percepţia situaţiei economice naţionale rămâne stabilă, raspunsurile pozitive situându-se la un nivel foarte redus. Astfel, doar 26% dintre europeni consideră că situaţia economiei lor naţionale este „foarte buna“ sau „mai degraba bună“.
Percepţia situaţiei actuale a economiei la nivel naţional variază foarte mult între statele membre. În Suedia, Germania şi Luxemburg trei sferturi dintre persoanele interogate sau mai mult consideră că situaţia economică a ţării lor este bună, în timp ce în şase state membre mai puţin de 5% dintre persoanele interoga