„Happy Birthday“, „Feliz cumpleaños“, „Joyeux anniversaire“ şi „Mulţi ani trăiască“ aduc, pe lângă un zâmbet larg întipărit pe chipul sărbătoritului, şi poftă de mâncare. Un nou studiu arată că urările de la mulţi ani deschid, de fapt, apetitul pentru gustările dulci.
Rezultatele unei cercetări publicate în cadrul Jurnalului de Ştiinţă Psihologică au arătat că fredonarea melodiei „La mulţi ani“ creşte apetitul pentru dulciuri şi chiar avem impresia că acestea sunt mult mai gustoase. Sunetele captate de urechile noastre sunt procesate şi transmise către creier pentru a fi interpretate, iar la nivel cerebral apare senzaţia de foame.
Piesa originală „Happy Birthday to You“ a fost compusă cu 120 de ani în urmă de către fraţii Patty şi Mildred Jill. Cântecelul a fost deja tradus în 18 limbi şi declarată cea mai cunoscută melodie în limba engleză.
Ritualul pe care îl presupune acest cântec, care culminează mereu cu servirea unei felii de tort, se face „vinovat“ de potenţarea gustului prăjiturii, explică specialiştii.
Kathleen Vohs, psiholog angajat la Universitatea din Minnesota, susţine că motivul din spatele acestui fenomen este declanşat de rutină. „Să presupunem că mănânci gogoşi în fiecare vineri dimineaţă. Motivul pentru care acestea ţi se vor părerea din ce în ce mai gustoase este că, de la un punct încolo,vei cunoaşte senzaţia şi vei anticipa momentul, plin de nerăbdare“, susţine Vohs.
„De fiecare dată când îmi comand un espresso, cer şi un plic de zahăr din care, iniţial, presar foarte puţin şi gust. Niciodată nu este suficient de dulce, motiv pentru care, mai apoi, torn întreg plicul. Mi-ar fi mult mai uşor să sar peste primul pas, dar nu aşa funcţionează ritualul meu“, a exemplificat specialista pentru „Daily Mail“.
În cadrul experimentului coordonat de Vohs, aceasta a creat două grupuri de subiecţi şi le-a cerut să mă