Inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Argeş au realizat un control privind verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la calitatea,
modul de comercializare şi etichetare a produselor din carne, în reţeaua de distribuţie, comercializare şi magazinele proprii ale producătorilor din judeţul Argeş. Au fost verificaţi 42 operatori economici, constatându-se abateri privind comercializarea produselor din carne la 14 dintre aceştia, ceilalţi operatori economici verificaţi fiind sancţionaţi pentru abateri privind comercializarea cărnii refrigerate, respectiv porc şi pasăre, după cum ne-a explicat inspectorul şef al CJPC Argeş, Violeta Nedelcu. Pentru abaterile constatate privind produsele din carne, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în sumă de 35 000 lei şi 8 sancţiuni contravenţionale cu avertisment. Au fost prelevate 3 probe din produsele din carne existente la comercializare, o probă dintre acestea fiind neconformă cu prevederile legale, iar o altă probă fiind neconformă cu specificaţia tehnică a producătorului, după cum urmează:
l mici – produs neconform cu prevederile specificaţiei tehnice a producătorului, la parametrul umiditate, prevăzut maxim 58%, determinat 64,5%;
l cârnaţi – nu se încadrează în parametrii stabiliţi de prevederile legale specifice – la parametrul apă, prevăzut maxim 50%, determinat 64,1%.
De asemenea, o altă probă prelevată a fost declarată conformă. În ceea ce priveşte etichetarea produselor din carne au fost constatate abateri privind:
l neindicarea datei durabilităţii minimale/termen de valabilitate în cazul comercializării produselor din carne nepreambalate, respectiv la diferite sortimente de cârnăciori, pastramă porc, parizer porc;
l la un operator economic s-a cons