Participant în probele de 50 şi 100 m liber la Mondialele de la Barcelona (Spania), Norbert Trandafir (25 de ani) spune că sportivii din alte ţări se pregătesc opt-nouă luni la altitudine sau în locuri exotice, pentru a evita monotonia. “Când cerem şi noi un cantonament afară sau o participare la un concurs, răspunsul e mereu acelaşi: nu sunt bani!”.
Cu doar trei înotători la Mondialele de la Barcelona, România are şanse infime să obţină o medalie. Singurul calificat cu barem A, Norbert Trandafir promite că va da maximumul posibil acolo.
“Mi-am propus să fac cei mai buni timpi, iar dacă reuşesc asta sper să intru într-o semifinală, eventual într-o finală”, mărturiseşte înotătorul. Se plânge de lipsa condiţiilor de pregătire
Obligat, după închiderea bazinului din Târgu Mureş, să părăsească oraşul natal şi să stea în Bacău, Trandafir spune că s-a obişnuit să fie plecat de acasă: “Este din ce în ce mai greu pentru cei care fac înot în România. În afară de faptul că nu avem bazine, nici bani nu se investesc în acest sport. Înotătorii din alte ţări se pregătesc opt-nouă luni afară, undeva, ori la altitudine, ori în locuri exotice, pentru că intervine monotonia. Noi ne bucurăm că încă avem un bazin de dimensiuni olimpice în care să concurăm”.
Concluzia lui Norbert Trandafir este dureroasă. “Merge din rău înspre mai rău! Generaţiile dinaintea noastră au avut norocul să se investească în ele, cât de cât. În ultima vreme, atunci când vrei să pleci la un concurs sau orice cantonament îndrăzneşti să ceri, răspunsul e cam acelaşi: «Nu avem bani!»”, a declarat sportivul, jumătate supărat, jumătate resemnat.
Patru ani de secetă la CM
Ultimele participări ale înotătorilor români la Campionatele Mondiale de Nataţie s-au terminat cu rezultate dezamăgitoare.
Camelia Potec a adus ultima medalie mondială pentru nataţia românească
Ultima med