Dacă le mănânci întregi, nu beneficiezi de toate proprietăţile terapeutice ale seminţelor de in. Or, nu degeaba aceste seminţe sunt catalogate drept superalimente, confirmă specialiştii.
De la probleme digestive, până la acnee, seminţele de in s-au dovedit aliaţi de nădejde pentru sănătate de-a lungul timpului. Surse excelente de fibre alimentare de ambele tipuri – şi solubile, şi insolubile – de vitamine din complexul B şi de minerale, seminţele de in sunt recomandate de medici în cure care stimulează vindecarea, care păstrează tinereţea şi sănătatea sistemului cardiovascular şi, nu în ultimul rând, care ajută la slăbit.
În ciuda dimensiunilor mici, seminţele de in sunt unele dintre sursele cele mai importante de substanţe nutritive de pe planetă, potrivit Mayo Clinic. De altfel, sunt trei mari categorii nutritive pe care seminţele de in le au din abundenţă:
Acizi graşi Omega 3 – Aceşti acizi sunt o adevărată armă împotriva inflamaţiilor din corp. Or, inflamaţia este recunoscută deja ca fiind principalul factor de risc pentru bolile de inimă, artrită, astm, diabet şi chiar pentru unele forme de cancer.
Uleiul din seminţe de in este, în cea mai mare parte, acid alfa-linoleic, un tip de Omega 3 care este precursorul acizilor graşi care se găsesc în somon şi în alţi peşti graşi.
Fibre alimentare – Este greu să găseşti un aliment cu un conţinut mai mare de fibre decât seminţele de in, spun specialiştii. Acestea conţin atât fibre solubile, cât şi insolubile, ceea ce le face arma ideală împotriva tulburărilor digestive. Dar asta nu este tot ce fac fibrele în organism. În plus, ele scad nivelul glicemiei.
Fitonutrienţi – seminţele de in sunt surse de antioxidanţi, dintre care lignina este cel mai important. Acesta se transformă în intestine în substanţe care ajută la echilibrarea hormonilor sexuali feminini în organism. De altfel, unele