Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au controlat câteva mii de restaurante și cantine și au aplicat amenzi de 148.000 de lei și au conficat o jumătate de tonă de alimente.
Controalele efectuate de ANSVSA s-au derulat în perioada 18.06.2013 - 18.07.2013. În total, au fost verificate 3.994 de unităţi, dintre care 3.191 restaurante şi 803 cantine, a anunțat instituția. Dintre unitățile verificate, 9 restaurante s-au ales cu autorizația de funcționare suspendată temporar, iar în cazul a cinci dintre acestea inspectorii au decis să emită ordonanţe de interzicere a activităţii. Au fost acordate 158 de amenzi, dintre care 143 de amenzi la unităţi de tip restaurant şi 15 amenzi la unităţi de tip cantină, în valoare totală de 148.800 de lei. Alte 283 de unități de alimentație publică au primit avertismente.
Inspectorii ANSVSA au confiscat și o cantitate de 530 kg de produse alimentare, în valoare de 2.033 de lei.
Principalele deficienţe constatate au fost: depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare, a echipamentelor şi ustensilelor de lucru, etichetarea necorespunzătoare, lipsa programului de autocontrol şi nerespectarea frecvenţei de recoltare a probelor, lipsa instruirii personalului angajat, necompletarea la zi a graficelor de temperatură, în spaţiile de depozitare şi comercializare a produselor alimentare, neasigurarea unei protecţii eficiente împotriva pătrunderii insectelor, lipsa documentelor de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, lipsa buletinelor de analize la punctul de lucru, programul HACCP (Analiza Riscului şi Punctele Critice de Control) incomplet