Nu pretinde nimeni ca ar cunoaste planta care, daca o pui in mancare, te face automat un al doilea Einstein. Exista insa principii nutritive care, adresandu-se creierului, pot stimula memoria, inteligenta, capacitatea de a invata si claritatea gandirii.
In plus, fiind vorba in general de produse naturiste, ele nu au alta contraindicatie in afara recomandarii sa nu inghiti mai multe feluri deodata, intrucat n-a testat inca nimeni interactiunea dintre ele, comenteaza portalul Publy.
Ginkgo biloba
Aceasta ciudata denumire se refera la un arbore exotic, intalnit indeosebi in sud-estul Chinei, ale carui frunze contin glicozide, flavonoide si terpenoide, substante responsabile de memoria si capacitatea noastra de a ne concentra.
Planta nu creste in Europa, dar extractul din respectivele frunze se gaseste in farmacii chiar si in tara noastra, sub forma de solutie sau casete. Denumirea difera in functie de producator, dar prospectele precizeaza respectiva sursa vegetala, ginkgo biloba.
Tot prospectul arata si dozajul corect, in general 240-360 mg/zi, care trebuie respectat riguros. Este recomandata in mod special persoanelor care se apropie de varsta a treia, pentru mentinerea memoriei.
Salvia spaniola
Salvia spaniola, sau salvia lavandulifolia este o raritate in natura; ea creste numai in Spania si in sudul Fratei, indeosebi in muntii Pirinei. Contine acetilcolina, o substanta de care depinde desfasurarea procesului de gandire la om.
Consumul regulat al acestei plante stimuleaza activitatile creierului la adulti si are efecte in boala Alzheimer. Frunzele verzi se adauga in mancare ca mirodenie (au o aroma deosebita) sau se pun la uscat si se rehidrateaza inainte de a fi adaugate tot in macare.
Exportata din Spania si Franta, planta se comercializeaza sub forma de extrac