Recunosc, am luat o mica pauza de la retete culinare, dar e varaaa! Nu o sa fac o introducere prea lunga pentru ca e frumos afara si la Cluj e un plina desfasurare festivalul Colours of Cluj si vreau sa ma bucur de el Ieri am fost la o proiectie speciala la depozitul de film din Cluj (care sincer, nici nu stiam ca exista) si am descoperit un proiect foarte simpatic pus la cale de Tudor Giurgiu, care urmareste sa ne arate ce s-a intamplat cu salile de cinema si proiectie din Romania dupa ’89, in ce s-au transformat acum, cum au disparut de pe harta si cum aratau si se desfasurau proiectiile in epoca lor de glorie.
Si dupa o zi calduroasa, cel mai bine si mai bine merge o limonada la Casa Tiff, care va spun cu mana pe inima mea de gospo ca e unul dintre locurile mele preferate in Cluj si unde limonada cu pepene rosu e…nom nom nom. Plus ca acum, la festival, terasa casei e plina de umbrella ella ella e e e e Frumos, dom’le, frumos!
Astea fiind spuse, sa va spun despre reteta de dulceata de zmeura cu mure! Un deliciu! Nu am folosit niciun fel de conservant, am preferat sa pun mai mult zahar si zeama de lamaie, care ajuta dulceata sa se ingroase si sa se gelifieze fara a fi nevoie de folosim gelfix sau alte cele.
Ingrediente pentru 10 borcane de 300g:
- 3 kg zmeura
- 1 kg mure
- 3 kg zahar
- zeama de la 2 lamai
- 1 baton de vanilie
Mai intai punem fructele intr-un vas mare si punem zaharul deasupra, amestecam bine si le lasam cca 30 min, pentru ca fructele sa lase suc, acesta va fi gelul din dulceata. Apoi punem zeama de lamaie si miezul dar si teaca de la batonul de vanilie. Luam 2 polonice bune din amestec si le dam prin blender, apoi le amestecam din nou in compozitia de fructe si punem totul la fiert, al foc mic, amestecand des. Spumam dulceata (care da, va face muuulta spuma) c