Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Germaniei, cea mai mare economie europeană, să nu mai împiedice aplicarea măsurilor anticriză în zona euro, atacând astfel ideea că austeritatea funcţionează şi că Europa este pe cale să-şi revină, scrie The Telegraph.
FMI susţine că vastul surplus comercial al Germaniei trebuie redus la jumătate pentru a stabili un echilibru între nordul şi sudul Europei şi a avertizat că excesul de austeritate poate bloca revenirea şi declanşa o reacţie în lanţ cu impact asupra întregii uniuni monetare.
„Supraperformanţa fiscală ar trebui cu desăvârşire evitată. Dacă perspectivele de creştere se înrăutăţesc, iar pieţele muncii se şubrezesc, va fi nevoie de măsuri bugetare proactive. În cazul unui şoc mai mare ar putea fi nevoie de declanşarea clauzei de ieşire de sub regulile care limitează datoria pentru sprijinirea activităţii interne şi a locurilor de muncă“, notează FMI. Instituţia cu sediul la Washington face astfel referire la clauza înscrisă în constituţia Germaniei care cere reducerea deficitului structural la aproape zero până în 2016.
Fondul subliniază că economia germană nu este departe de recesiune, cu o creştere de doar 0,3% anul acesta, şi că este ameninţată de o stagnare de genul celei din Japonia pentru restul deceniului. În această perioadă, creşterea maximă a economiei nu va fi mai mare de 1,3%. Germania va rămâne în urma SUA, cea mai mare economie a lumii, iar decalajul va fi cel mai mare din istoria recentă în fiecare an până în 2018.
Deşi limbajul folosit de FMI este politicos, mesajul ascunde disputa amară dintre Fond şi Germania în privinţa naturii „bolii“ zonei euro: FMI pune la îndoială faptul că austeritatea şi reformele de până acum au deschis calea spre o revenire viabilă.
Între cele două părţi s-au produs ciocniri în fiecare fază de dezvoltare a crizei. Oficialii bănci