Preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor noncasnici ar putea să ajungă la valoarea gazelor din import până în decembrie 2015, şi nu până în octombrie 2014, aşa cum prevede calendarul de liberalizare a pieţei de gaze agreat cu instituţiile financiare internaţionale. Sursa: REUTERS
“S-a convenit cu reprezentanţii FMI prelungirea cu un an a termenului de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru noncasnici. Practic ne-am pus de acord asupra prevederilor Legii 123/2012 (a energiei electrice şi gazelor naturale – n.r.), care ne dă posibilitatea prelungirii până în decembrie 2015 a termenului. Nu au fost obiecţii", a declarat pentru Evenimentul Zilei preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ.
Potrivit legii menţionate, “furnizarea gazelor naturale (se va face – n.r.) la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii noncasnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la 31 decembrie 2015".
Preşedintele ANRE a menţionat că termenul exact de finalizare a procesului de liberalizare se va stabili în prima parte a anului viitor, în funcţie de evoluţia preţului gazelor naturale importate. “O să stabilim atunci dacă vor fi diferenţe semnificative de preţ între producţia internă şi importuri, ceea ce presupune că trebuie să amânăm", a punctat Havrileţ. Pentru consumatorii casnici, termenul rămâne cel fixat, decembrie 2018.
În prezent, preţul gazelor importate este situat în jurul valorii de 390 dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor din producţia internă – la circa 190 dolari, potrivit datelor